pondelok 18. októbra 2010

Športová lávka

Roku 1887 sa konali atletické preteky, potom sa začali objavovať ihriska a tenisové kurty. V roku 1910 vznikol plán plavárne na Vltave.
Vo východnej časti ostrova bolo zriadené prírodné kúpalisko s bazénom a slnečnými kúpeľmi a v súčasnosti už bývalý štadión TJ Slavoj Praha s opustenou atletickú drahou a kurtami. Koncom 20. stor. v zadnej časti kúpaliska vznikol naturistický areál.
 V roku 2000 bola vybraná nemecká spoločnosť, aby revitalizovali Štvanicu. Vo východnej časti mali vzniknúť odpočinkové plochy, otvorené športoviská, ihrisko a verejné klzisko.
 V auguste 2002 prišli záplavy a Štvanica ostala pod vodou. Po povodni trvalo zmizol ako areál kúpaliska s bazénom, tak aj atletická dráha a odložil sa plán revitalizácie.
Návrh sa snaží o jednoduchý zásah, ktorý okrem prepojenia brehov a ostrova navráti stratené športové zariadenia. Lávka ako slučka, ktorá bude fungovať ako obnovná bežecká dráha, cyklotrasa, prípadne ako prechádzkový okruh vo výške 7 m nad maximálnou hladinou vody a 5 m nad terénom ostrova, t.j. v úrovni korún stromov. Pod lávkou prebieha kontinuálny park. Na Vltavu je umiestnená mobilná plaváreň (otvorená do rieky v smere prúdu).
Konštrukcia je subtilná: betónová prefabrikovaná mostovka s tartanovým povrchom a oceľová podporná konštrukcia.
Karlínsky vstup na lávku naväzuje na Zábranskú ulicu a Holešovický na Bubenské nábrežie a osu Tržnice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára